Nederlands Deutsch English    

Optimate acculaders

Optimate acculaders

Het grootste probleem met motoraccu's is, is dat het niet zo goed is van een accu als deze langere tijd stil staat. Dit komt doordat een accu zich langzaam ontlaadt. Als dit ontladen te ver door gaat, bestaat de mogelijkheid dat een accu niet meer goed functioneert. Om dit te voorkomen en te zorgen dat je accu altijd vol is, zijn er zogeheten druppelladers. De meest bekend in Nederland zijn de acculaders van de firma TecMate onder de productrange Optimate. Dergelijke apparaten hebben diverse stadiums waarmee ze een accu in de juiste conditie houden. Het is dus niet zo dat ze altijd de accu helemaal vol houden, maar ze zorgen ervoor dat er een soort van minimale cyclus is van ontladen en laden.

Kooptip druppellader

Voordat we in de details treden van de specificaties van de verschillende Optimate acculaders, staat hieronder een kort overzicht welke druppellader in welke situatie het meest geschikt is:

Optimate 2 Voor het laden en onderhouden van de accu Alle motoren
Optimate 3 Voor het laden en onderhouden van de accu. Tevens voor het herstellen van de accu indien deze te lang zonder lader heeft gestaan en te diep is ontladen. Alle motoren
Optimate 4 Dual Gelijk aan de Optimate 3. Tevens geschikt voor gebruik op motoren met een CAN-bus systeem met DIN-plug. Extra DIN-plug voor de Optimate moet extra worden besteld Alle motoren inclusief laden via DIN-plug met CAN-bus techniek.
Optimate 4 Dual met DIN-plug Gelijk aan de Optimate 4 Dual. In deze set zit meteen de DIN-plug meegeleverd (zonder SAE-72 kabel, maar die heb je ook niet nodig als je via de DIN-plug gaat laden) Alle motoren inclusief laden via DIN-plug met CAN-bus techniek.
Optimate 6 Gelijk aan de Optimate 3, alleen geschikt tot 250Ah accu's Auto's en motoren
Optimate Lithium Specifiek voor gebruik met Lithium accu's. Voorgaande laders zijn hiervoor niet geschikt. Alle motoren

 

Soorten Optimate druppelladers

Globaal zijn de Optimate druppelladers onder te verdelen in 5 soorten druppelladers (of accu-conditioners):

  • Optimate 2
  • Optimate 3
  • Optimate 4 Dual
  • Optimate 6
  • Optimate Lithium

We zullen een korte uitleg geven over de diverse modellen en wat de verschillen zijn tussen deze Optimates.
 

Optimate 2

De Optimate 2 is de goedkoopste uit de serie van Tecmate. Deze acculader heeft diverse fasen om de accu in conditie te houden. Dit geldt voor het laden van van de accu tot het in conditie houden van de accu. Net als bij alle Optimates is het een kwestie van aansluiten en de Optimate zijn werk laten doen.

Optimate 3

Soms kan een accu erg ver ontladen zijn en dan komt de kracht van de Optimate 3 om de hoek kijken. Deze heeft dezelfde fases als de Optimate 2, maar heeft nog een extra zogeheten desulfateringsfase. Indien een accu zeer ver is ontladen (te ver eigenlijk) en de Optimate 2 (of andere acculader), dus niet meer geladen krijgt, dan schakelt de Optimate 3 over op deze fase. Door een bepaalde manier van spanning op de polen van de accu te zetten, worden de loodplaten in de accu als het ware geschoond. Hierdoor is de kan zeer groot dat een accu daarna weer normaal kan worden geladen (ook met een Optimate 2). Wij hebben gemerkt bij mPartz dat klanten soms terugkomen met een accu die niet meer werkt en na het doorlopen van de desulfateringsfase weer gewoon functioneert.
 

Optimate 4 Dual

Nieuwe moteren zijn tegenwoordig vaak voorzien van een zogeheten CANBUS. Via deze bus wordt alle communicatie tussen de verschillende componenten op de motor geregeld. Enkele van deze motoren hebben in het dashboard een (mini)sigarettenplug zitten waarop je ook een acculader kunt aansluiten zonder dat je direct bij de accu moet zijn. Zou je hier een Optimate 2 of Optimate 3 op aansluiten, dan zal het laden na een tijdje stoppen (variërend van 30 seconden tot 2 minuten). Dit komt doordat de het CANBUS systeem de connectie verbreekt met de accu. Om dit verbreken te voorkomen heb je een Optimate 4 Dual nodig. Deze stuurt namelijk via diezelfde plug een bepaald signaal, waardoor de connectie tussen deze plug en de accu open blijft staan. Alle overige functies zijn identiek aan de Optimate 3 en ook de Optimate 4 Dual kan eventueel ook op motoren worden gebruikt zonder CANBUS.
 

Optimate 6

Wil je ook af en toe een auto, oldtimer, caravan of boot aan een druppellader hangen, dan is de Optimate 6 aan te raden. Deze heeft een veel groter bereik tot 240Ah. De werking is verder identiek aan de Optimate 3.
 

Optimate Lithium

Relatief nieuw zijn de Lithium accu's. Het zeer lichte gewicht en hogere startcapaciteit van deze accu's zijn zeer positieve punten. Waar wel rekening mee moet worden gehouden, is dat deze niet op standaard druppelladers mogen worden aangesloten. Er is immers kan op beschadigingen, omdat een normale druppellader soms een hogere spanning op de accupolen wilt zetten, waardoor een Lithium accu defect kan geraken. Daarom heeft o.a. TecMate speciaal voor Lithium accu's de Optimate Lithium ontwikkeld. Deze voldoet specifiek aan de eisen die voor Lithium accu's nodig zijn.

Algemene opmerkingen

  • Een Optimate mag altijd aan een accu worden gehangen ongeacht de duur. Het is "een broodje aap" dat het beter zou zijn om de accu ook af en toe los te koppelen. Het heeft op geen enkele wijze een negatieve invloed op de levensduur van een accu.
  • Bij alle Optimate druppelladers worden altijd 2 soorten kabeltjes meegeleverd. 1 kabel betreft een eenvoudige kabel met krokodillenklemmen. Hiermee kun je de Optimate direct aansluiten op de accupolen. De andere kabel is een kabel van ongeveer 60cm lang en heeft aan 1 zijde ogen zitten die op de accu vast worden gemonteerd. Aan de andere zijde zit een zogeheten SAE-stekker waarop de Optimate weer kan worden aangesloten. Het idee hierachter is dat je deze kabel ergens onder het zadel kunt laten uitkomen. Dat is erg handig als je bijvoorbeeld niet makkelijk bij de polen kun komen van de accu.
Reviews: 0
Info verspreiden
Informeer iemand over dit artikel:  
Bijbehorende artikelen:
Optimate 2 acculader / druppellader
Optimate 2 acculader / druppellader
 43,95 
Meer info
Optimate 6 acculader / druppellader auto/caravan/boot
Optimate 6 acculader / druppellader auto/caravan/boot
 107,50 
Meer info
Optimate 4 Dual canbus acculader / druppellader
Optimate 4 Dual canbus acculader / druppellader
 69,95 
Meer info
Optimate 3 acculader / druppellader 12V 2-50Ah
Optimate 3 acculader / druppellader 12V 2-50Ah
 54,95 49,95 
Meer info